Vacanta in Bucovina!
 
Bucovina
 

Activitati:

  • Drumetii pe munte
  • Vizite la manastiri
  • Sanius (pirtie privata in apropiere)
  • Schi la Cimpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei
  • O zi la stina
  • Drumetii in imprejurimi la cules de zmeura, afine, fragi.
  • Plimbari cu bicicleta, calarie
  • Ore de pictura
  • Gratar in livada
  • Muzee de arta traditionala (Muzeul lemnului din Cimpulung Moldovenesc)
Fundu Moldovei

Stiati ca:

 

In Fundu Moldovei, satul Colacu, puteti vizita o biserica de lemn construita acum mai bine de 200 de ani, in 1800. Biserica poarta hramul Sfantului Nicolae si, din 2004, este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava. In anul 1910, localnicul Simion Mândrilă a donat bisericii un clopot de 2.000 kg, dar acesta a fost topit în primăvara anului 1918 de autoritățile militare austriece pentru a folosi bronzul la fabricarea de tunuri. În 1997, biserica de lemn din Colacu a fost resfințită de către arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților. În curtea bisericii de lemn se află câteva pietre de mormânt din secolul XIX, pe unele fiind inscripții scrise cu caractere chirilice. De asemenea, tot acolo se află și mormântul dr. Traian Popovici (1892-1946).

 
 

Traian Popovici a fost primar al orasului Cernauti (oras romanesc in acea vreme) in 1941 - 1942, a salvat viata a peste 20.000 de evrei. A murit in 1946 in Colacu, Fundu Moldovei si este ingropat in curtea bisericii de lemn din Colacu.

Expunandu-se la mari riscuri personale, Traian Popovici (numit in functia de primar de catre Maresalul Antonescu), care nu era evreu, a salvat mii de persoane de la deportarea in lagarele naziste.

Statul Israel i-a acordat in 1989 medalia (vezi poza alaturata) si diploma "Drept intre popoare" - distinctie acordata ne-evreilor care prin acte de eroisma au reusit sa salveze evrei de la genocidul Holocastului si in Tel Aviv a fost ridicata o statuie in memoria dr Traian Popovici.

Dustin Hoffman, cunoscutul actor american, are in proiect realizarea unui film in care sa joace rolul lui Traian Popovici, primarul orasului Cernauti care si-a riscat viata pentru salvarea a 20.000 de evrei din Cernauti. Dustin Hoffman s-a declarat 'evreu roman' - parintii actorului (originari din Iasi si Cernauti) emigrand din Romania in anii '30, cu putin inainte de nasterea actorului in 1937 (dupa alte surse parintii ar fi fost evrei din Rusia).

 
 

In afara de vestitele manastiri din Bucovina, puteti vizita o manastire chiar in Fundu Moldovei? Orata, denumita astefel dupa afluentulraului Moldova care curge prin spatele schitului, este o manastire de lemn ctitorita de Traian Pomohaci. Ramas vaduv la 35 de ani, cu 9 copii, Traian Pomohaci nu si-a gasit linistea pana nu a cladit, cu un efort extraordinar, manastirea, spre pomenirea sotiei si a marii lor iubiri. Orata acum este schit de maici.

 
 

Pe raza comunei Fundu Moldovei se gaseste Rezervatia de calcare triasice Paraul Cailor? Clipele triasice sunt formatiuni geologice foarte vechi si importante prin diferitele specii de pesti, scoici si amoniti de origine marina incrustati in stancile ramase ca martori ai unor miscari tectonice si ai vietii din oceanele calde de altadata. Aceste calcare au fost descoperite de geologul austriac K. Paul (1874) si redescoperite in 1878 de alt geolog austriac, B. Walter. Din aceasta rezervatie s-au extras multe fosile, trecute intr-o importanta monografie asupra cefalopodelor triasice din zona mediteraneana.

 
Fundu Moldovei Fundu Moldovei Activitati